Fitness & Cardio

Wat is Fitness

Fitness is een verzamelterm voor activiteiten die er voor zorgen dat je in een algehele betere conditie komt. Hieronder valt onder meer de groei van spiermassa, verbetering uithoudingsvermogen, lenigheid, snelheid en coördinatie.

Onder begeleiding van een fitnessinstructeur krijg je, na een persoonlijk intakegesprek, een schema dat compleet op jouw wensen is afgestemd. Hiervoor maak je vooraf een afspraak zodat de trainer genoeg tijd voor je heeft.

Tijdens deze eerste training loopt de trainer van het begin tot het einde met je mee om een veilige techniek aan te leren. Onze trainers beschikken allemaal over een rijkserkend fitnessdiploma en hebben allemaal hun eigen specialisaties. Of het nu gaat om revalidatie training, verbetering van conditie, afvallen of groei van spiermassa, je kunt altijd bij ons terecht.

Na je eerste training onder persoonlijke begeleiding voert de trainer jouw gegevens en die van de uitgevoerde oefeningen in en maakt een afspraak voor een tweede training met jou.

De tweede training begint met een uitleg over je persoonlijke trainingsschema. Dit trainingsschema is speciaal afgestemd op jouw doelen.

Indien de trainer denkt dat het verstandig is of omdat je het zelf prettiger vind, kan er nog een derde, vierde of zelfs vijfde afspraak gemaakt worden. Anders wordt er na 5 weken een vervolg afspraak ingepland voor aanpassing van het schema.

De begeleiding zit ALTIJD bij je abonnement inbegrepen.

 

Cardio training

Wat is cardio

Cardio s een trainingsvorm waarbij je cardiovasculair aan het trainen bent. Deze manier van trainen zorgt er onder andere voor dat je hart- en longspieren getraind worden, waardoor je hart- en vaatstelsel beter en efficiënter zullen gaan werken. Cardiotraining helpt mee aan het verbeteren van je uithoudingsvermogen door middel van het aanspreken van het aerobe energiesysteem.

Wat is het verschil tussen cardio- en krachttraining?

Het grootste verschil tussen cardio- en krachttraining is het energiesysteem dat aangesproken wordt. Waarbij je bij een cardiotraining je aerobe energiesysteem aanspreekt, spreek je bij een krachttraining meer je anaerobe energiesysteem aan. Een ander groot verschil is dat je lichaam sneller herstelt van een cardiotraining dan van een krachttraining. Dit ligt natuurlijk wel aan de mate van intensiteit van de training. Dagelijks een HIIT-training is dan ook af te raden, maar dagelijks 30 minuten wandelen kan geen kwaad.

Wat zijn de voordelen van cardiovasculair trainen?

1. Het verbetert je uithoudingsvermogen en herstelcapaciteit

Met cardiovasculair trainen verbeter je de maximale zuurstofopnamecapaciteit van het lichaam. Des te hoger je maximale zuurstofopnamecapaciteit is, des te beter je lichaam in staat is om zuurstof door het lichaam te transporteren. Door het verbeteren van je uithoudingsvermogen word je ademhaling langzamer en dieper doordat je sterkere ademhalingsspieren hebt. Hierdoor krijg je een effectievere ademhaling. Doordat het bloedvolume toeneemt, neemt het herstellend vermogen  van je lichaam toe.

De VO2max meet de maximale hoeveelheid zuurstof die je iedere minuut op kan nemen. De VO2max geeft een schatting van hoe het lichaam de zuurstof gebruikt om energie te kunnen leveren en is nauw gerelateerd aan de functionele capaciteit van het hart. Een ander bijkomend voordeel van het verbeteren van je VO2max is dat je een minder groot risico loopt op hart- en vaatziekten.

De trainbaarheid van de VO2max is relatief klein en wordt geschat op 15 tot 20%. Voor de beoordeling van het aerobe uithoudingsvermogen is niet alleen de VO2max van belang, maar ook het percentage van de individuele VO2max waarop gedurende langere tijd een inspanning geleverd kan worden (de anaerobe drempel). Deze is veel beter te trainen en zou een verbetering van 50-70% kunnen opleveren van je uithoudingsvermogen.

De anaerobe drempel is het punt tijdens een inspanning waarbij je lichaam overgaat van een aerobe naar anaerobe verbranding. 

Bij een aerobe verbranding krijgt je lichaam energie door verbranding van koolhydraten en vetten met behulp van zuurstof. Anaerobe verbranding begint als de intensiteit van de training toeneemt en het aerobe systeem niet langer aan de vraag om energie van het lichaam kan voldoen. Bij een anaerobe verbranding verbrandt het lichaam de opgeslagen suikers om extra energie te leveren en wordt melkzuur (lactaat) sneller aangemaakt dan het kan worden afgebroken.

Bij een anaerobe verbranding is je lichaam niet meer in staat om voldoende zuurstof bij de spieren te brengen. 

Je aerobe drempel kun je verhogen door op een hogere intensiteit (80-90% van je maximale prestatievermogen) te trainen. Deze hoge intensiteit wil je niet te lang vasthouden, maar beperken tot ongeveer 15-45 seconden met voldoende rustpauzes.

2. Het is laagdrempelig om uit te oefenen

Voor het uitvoeren van een bepaalde vorm van cardio heb je niet altijd een sportschool abonnement nodig of een ingewikkeld fitnessapparaat in huis te halen. Stap op je fiets en daag jezelf uit om op een hoog tempo te fietsen of train met je eigen lichaamsgewicht bijvoorbeeld thuis in je woonkamer. Je hebt niet veel nodig dus je zou er per direct mee kunnen beginnen. Een fiets of een goed paar schoenen is al voldoende. Het is natuurlijk wel van belang dat je goed opgewarmd bent en weet wat je aan het doen bent.

Opwarmen kan je doen door bijvoorbeeld dynamisch te stretchen en de activiteit op een hele lage inspanning uit te voeren. Ook bij het uitvoeren van cardiovasculaire oefeningen is het belangrijk dat je de juiste houding aanneemt.

3. Het kan je helpen om af te vallen

Cardio is dus een tool die jij in kunt zetten om je calorietekort te realiseren; het is echter niet altijd noodzakelijk. Probeer zelf te ervaren hoe jij reageert op een kleiner caloriebudget of hoe jij reageert op een cardiosessie. Het meest optimale is om je cardiotraining apart te doen van je krachttraining, maar dit is niet voor iedereen mogelijk. Om te voorkomen dat je cardiotraining effect heeft op je krachttraining, is het ook mogelijk om dit na je training te doen, zodat jij geen energie ‘verliest’ aan je cardiotraining die je liever gebruikt bij je krachttraining.

Probeer het vooral uit en kijk wat werkt voor jou. Uiteindelijk gaat het erom dat jij een energietekort kan hanteren; de manier waarop is geheel persoonsgebonden. 

Tijdens het afvallen is het dus belangrijk om te werken met data, zodat jij er zeker van kan zijn dat jij GEEN spiermassa inlevert. Laat je vetpercentage meten of houd de spiegel nauwkeurig in de gaten om te zien of je vetmassa afneemt Dit kun je het beste doen door progressiefoto’s te nemen. Een andere methode die je toe kunt passen, is om te kijken naar je gewicht gemiddelde per week en je omtrekmetingen.

Daarnaast zorgt een bepaalde mate van cardio in je wekelijkse routine er ook voor dat jij meer calorieën verbrandt en dus meer kan eten. Probeer dit echter niet te overdrijven, maar doordat jij actiever bent, heb jij wel meer ruimte en meer flexibiliteit in je voedingspatroon.

4. Cardiotraining kan helpen om meer spierkracht te genereren

In een bulkperiode kan een basisvorm van cardio nog steeds belangrijk zijn, omdat dit ten gunste komt van je herstelcapaciteit. Het is echter niet de bedoeling dat je intensieve cardiosessies gaat inplannen, omdat dit nadelig is voor je training.

Denk bijvoorbeeld aan de trap pakken in plaats van de lift, op je fiets naar je werk of een stuk wandelen. Deze gezondheidsadviezen worden vaak onderschat, maar als jij een betere herstelcapaciteit hebt dan kan dat betekenen dat jij meer volume aankan en dus meer spiermassa kan winnen.

Die extra gains laat je toch niet liggen? 

Om beter te worden in een bepaalde oefeningen en om hier meer progressieve winst uit te halen, moet je de oefening vaker doen. Je moet beter en sterker worden  in een bepaalde bewegen. Om deze redenen is het ook aan te raden om cardiovasculaire oefeningen te doen die bijdragen aan een bepaald bewegingspatroon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kettlebellswing en een deadlift, wat hetzelfde bewegingspatroon is (hip hinge), of sprinten in vergelijking met squats.

De intensiteit is verschillend maar het bewegingspatroon is hetzelfde; hierdoor reageert je lichaam er anders op en kan jij door middel van kettlebell swings je deadlift verbeteren. Spierkracht is belangrijk voor het realiseren van meer spiergroei. Als je de formule van kracht begrijpt, dan begrijp je misschien ook beter waarom cardiovasculaire oefeningen kunnen bijdragen aan het realiseren van spiergroei.

De formulier van kracht (F) is F= M x A

 M = massa (gewicht in kilogram) en A= snelheid (meters per seconde in het kwadraat)

Je kunt bijvoorbeeld meer kracht genereren door M te verhogen (meer gewicht) of A te versnellen. Bij een kettlebell of een sprint ligt de snelheid van het uitvoeren van een oefening hoger dan bij een deadlift, waardoor je met minder massa nog steeds je spierkracht kunt laten toenemen. Probeer dit echter niet gelijk te zien als een reden om dagelijks cardio te gaan doen.

Hou het vooral simpel en begin met één dag in de week en analyseer hoe je lichaam hierop reageert. Je focus ligt immers op spiergroei, dus daar moet de meeste tijd aan worden gespendeerd. Cardio kan dus zeker belangrijk zijn om te verwerken in je trainingsschema. In welke vorm en in welke mate ligt helemaal aan je beoogde doel. Ook bij cardiotrainingen is het belangrijk om specifiek te werk te gaan en is het goed om te kijken welke vorm van cardio voor jou belangrijk is. Dit ligt natuurlijk volledig aan het doel/de doelen dat/die jij voor jezelf hebt gesteld.